Zad1 Cenę towaru wynoszącą 560 zł obniżono dwukrotnie- najpierw o 15%, a potem jeszcze o 10%. Ile wynosi cena tego towaru po obniżkach?

Zad2 Oblicz 30% wartości wyrażenia x^3 - 2x^2 - 4x +5 dla x= -1
(x^3 czyli x do potęgo 3)

Za pomoc obiecuje naj..;)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T10:04:29+01:00
Zad 1
560 = 100%
100% - 15% = 85 %
560 * 85% = 476zł - po pierwszej obniżce
476 = 100%
100% - 10% = 90%
476 * 90% = 428,4zł - po drugiej obnizce
Odp. Po obniżkach towar kosztuje 428zł i 40gr

zad 2
x^3 - 2x^2 - 4x +5 dla x= -1
(-1)^3 - 2*(-1)^2 - 4*(-1) + 5 = -1 - 2*1 - 1 + 5 = -1 - 2 - 1 +5 = -4 + 5 = 1
30% wyrażenia czyli:
1 * 30% = 1* 0,3 = 0,3
3 5 3
2010-02-07T10:05:07+01:00
Zadanie 1.
560-100%
x-15%+10%

560-100%
x-25%

x=(560*25%):100%
po skróceniu wyjdzie nam że x wynosi 140
czyli 560-140=420zł
po odniżce cena tego towaru wynosi 420 zł

zadania 2 niestety nie umiem ;[
22 1 22