Odpowiedzi

2009-10-08T18:38:19+02:00
Oczywiście z twierdzenia pitagorasa ;]

najpierw obliczmy przekątną podstawy =
3 kwadrat + 4 kwadrat = c kwadrat
9 + 16 = c kwadrat
25 = c kwadrat // teraz wyciągamy pierwiastek

c = 5

teraz obliczamy przekątną prostopadłościanu

5 - wysokość prostopadłościanu
5 - przekątna podstawy

i znowu twierdzenie pitagorasa:


5 kwadrat + 5 kwadrat = przekątna kwadrat

25+25=przekątna kwadrat
50 =przekątna kwadrat // wyciągamy pierwiastek
v50 = przekątna
v2 * 25 = przekątna
5v2 =przekątna
22 2 22
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-08T18:47:38+02:00
Najpierw liczysz przekątną podstawy
c2=a2+b2
c2=32+42=9+16=25
c=5
teraz liczymy przekątną prostopadłościanu, tworzy ona przekątną podstawy i krawędzią boczną trójkąt prostokątny
c2=a2+b2
c2=52+52=50
c=√50=√25*2=5√2