Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T20:46:08+01:00
Zad.1
Dane:
podstawa a
pole trójkąta ½a² + ³/₂ab
wysokość h = ?
Mamy wzór na pole trójkąta P = ½* pole podstawy(a) *wysokość(h)
pole trójkąta = ½a² + ³/₂ab = ½a(a + 3b), stąd
wysokość h = a + 3b
{w zadaniu korzystamy z wyłączania czynnika przed nawias}
Zad.2
{w zadaniu korzystamy z wyłączania czynnika przed nawias, wspólny czynnik (a - 1)}
(a -1)(b + c) - (a -1)(b - c)= (a - 1)[(b + c) - (b - c)] =
(a - 1)[b + c - b + c] = (a - 1)[2c] = 2c(a - 1)