Odpowiedzi

2010-02-07T12:35:00+01:00
A ) ( -2 + 5 ) * (-3) = 3*(-3)= -9

b) (4-(-6)) : (-2) = 10:(-2) = -5

c) (-13-8) : (-3+10)= -21:7= -3

d) (12-18)-(17-(-3))
_________ = (12-18)-(17-(-3)): (10-15) =
10-15


= -4-20: 10-15 = -24: -5 = 4,8
39 2 39
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T12:42:29+01:00
(-2+5)*(-3)=
inaczej można przekształcić w (-3)*(-2+5)
1. mnożymy przez -3 wszystko co jest w nawiasie , czyli
(-3)*(-2) = 6 bo 2 minusy dają + a 3*2 to 6 i (-3)*5= -15
czyli (-3)*(-2+5) = 6-15 = -9

b) (4-(-6)):(-2)
jako pierwsze bierzemy się za nawiasy bo taka musi być kolejność "prawo dżungli" więc dwa minusy dają + jak wiemy
(4+6):(-2) = 10 : (-2) = -5

c) (-13-8) : (-3+10)
zaczynamy od nawiasów , po kolei
-13 -8 = -21
-3+10= 7
czyli -21 : 7 = -3

d) (12-18)-(17-(-3))
Jak wiadomo ... NAWIASY PIERWSZE , więc:
12-18 = -6
17-(-3) Pamiętając że 2 minusy dają + otrzymujemy 17+3 = 20

kończąc : -6-20= -26

POZDRAWIAM
59 1 59
2010-02-07T12:49:02+01:00
Oblicz:
a ) ( -2 + 5 ) * (-3) =3*(-3) = -9

b) (4-(-6)) : (-2) = 10:(-2) = -5

c) (-13-8) : (-3+10)=(-21):7 = -3


d) (12-18)-(17-(-3))
_________ = (-6)-(20)/-5 = -26/(-5) = 26/5= 5 i 1/5
10-15
35 3 35