Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-08T19:08:31+02:00
Fermentacja to beztlenowy (zazwyczaj) proces chemiczny, polegający na enzymatycznym rozpadzie cukrów. Do przebiegu fermentacji konieczne są drobnoustroje lub wytworzone przez nie enzymy.

Do najważniejszych rodzajów fermentacji należą:
fermentacja alkoholowa= pod wpływem enzymów alkohol etylowy+dwutlenek węgla

fermentacja cytrynowa – kwas cytrynowy z glukozy

fermentacja masłowa - w mleczarstwie powodują psucie się pasteryzowanego mleka i tzw. późne wzdęcia serów podpuszczkowych dojrzewających, powodują psucie się konserw warzywnych i owocowych, powodują psucie się kiszonych pasz.

fermentacja mlekowa - w przemyśle mleczarskim (produkcja napojów mlecznych fermentowanych, ukwaszanie mleka, śmietanki, dojrzewanie serów), w przemyśle warzywnym (kwaszenie ogórków i kapusty), w przemyśle piekarskim (wchodzą w skład zakwasów chlebowych, używanych przy produkcji pieczywa żytniego)

fermentacja octowa – przemysłowa produkcja octu
17 4 17
2009-10-08T19:38:56+02:00
FERMENTACJA - polega na tym, że komórki drożdży uzyskują energię rozkładając cukier(glukoze) do alkoholu etylowego i dwutlenekwęgla, jest to proces beztlenowy
13 4 13