Zadanie 1
Droga
biegnąca równolegle do toru kolejowego jedzie motocyklista z szybkością
V =54km/h. Motocyklista dogonił mający długość 100m i wymija go w czasie 10s. Oblicz szybkość
pociągu. Jakie odcinki drogi przebyły pojazdy
podczas tego czasu?
Zadanie 4
Samochód
o masie 4t jechał z szybkością 70km/h w pewnym momencie kierowca wyłączył silni po wyłączeniu silnika
samochód jechał jeszcze poziomo szosą przez 1 min. Oblicz wartość siły hamującej i długość przebytej drogi po wyłączeniu silnika.
Zadanie 5
Masa nasza jest 9 razy mniejsza od masy ziemi a jego promień stanowi 0,53 promienia ziemi. Lucyna ma masę 60kg. Jak wielka byłaby jem masa i ciężar na powierzchni Marsa.

1

Odpowiedzi

2009-10-09T23:58:55+02:00
Vm=54km/h=54000m/3600s=15m/s
S=100m dlugosc pociagu
t=10s
OBL
Vp,
Sp Sm

INFO: zadanie jest na szybkosc wzgledna

Jezeli predkosc motocyklisty jest Vm a
predkosc pociagu jest Vp to wzgledna predkosc
motocyklisty wzgl pociagu Vw=Vm-Vp

Czas wyprzedzania jest t wniosek
Vw=s/t
Vw=100/10=10m/s
10=Vm-Vp
10=15-Vp→Vp=15-10=5m/s
ODP1 Vp=5m/s=0,005km/[1/3600h]=18km/h

sm=t*Vm=10*15=150m
sp=t*Vp=10*5=50

ODP2
Motocyklista przejechal 150m a pociag przejechal 50m
======================================
o masie 4t jechał z szybkością 70km/h w pewnym momencie kierowca wyłączył silni po wyłączeniu silnika
samochód jechał jeszcze poziomo szosą przez 1 min. Oblicz wartość siły hamującej i długość przebytej drogi po wyłączeniu silnika.

to 2-ga zasada dynamiki
F=ma

Trzeba policzyc a
a=V/t uwaga na jednostki
V=70km/h=70000m/3600s=175/9m/s
t=1min=60s
F=mV/t=[4000*175/9]/60=1296,3 [N] N-Newton
ODP sila hamowania f=1,3kN
==============================================================
Masa nasza jest 9 razy mniejsza od masy ziemi a jego promień stanowi 0,53 promienia ziemi. Lucyna ma masę 60kg. Jak wielka byłaby jem masa i ciężar na powierzchni Marsa.
/ tresc calkowicie niejasna !!!/
Podejrzewam ze chodzilo o Marsa ale nie zgadza sie promien bo
wydaje mi sie ze jest wiekszy od pr. ziemi.

List przeczytalem

Pozdrawiam