Rowerwk dziecięcy kosztował pod koniec wakacji 580 złotych. We wrześniu obniżono jego cenę o 10 %, a w październiku o 20%. O ile złotych obniżono cenę rowerka we wrześniu, a o ile jescze w październiku? Wynik zaokrąglij do pełnej złotówki .

3

Odpowiedzi

2010-02-07T14:16:11+01:00
580-0,9*580= 580-522=58zł we wrześniu
522 -0,8*522= 104,4 zł w październiku
2010-02-07T14:19:08+01:00
We wrześniu cene rowerka obniżono o 58 złotych a w pażdzierniku jeszcze o 104, 4 zł....zaokrąglone do 104

Proszę
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T14:22:52+01:00
Cena dziecięcego rowerka: 580 zł
wrzesień- ? | 522 zł
pażdziernik- ? | 418 zł

580- 100%
x- 10%
580*10/100= 58
580-58=522

522- 100%
x- 20%
522 *20/ 100= 522/5=1042/5≈ 104 zł
522- 104= 418

odp. We wrześniu obniżono cenę rowerka o 58 zł, a w październiku o 104 zł.