W temperaturze 50C (50 stopni Celsjusza) rozpuszczalność cukru w wodzie wynosi 270g w 100g wody , chlorku sodu zaś 37g w 100g wody. W 100g wody w temperaturze 90C (90 stopni Celsjusza) rozpuści się 360g cukru.
Na podstawie analizy podanych informacji odpowiedz na pytanie: Jakie czynniki decydują o rozpuszczalności substancji?

Bardzo proszę o pomoc potrzebne na po feriach a ja z chemi nic nie umiem pomozcie :(

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T15:56:14+01:00
Na podstawie tej informacji od razu wiemy, że rozpuszczalność zależy w dużej mierze od temperatury skoro w 50°C rozpuściło się 270g cukru na 100g wody, a w temperaturze 90°C 360g cukru na 100g wody, to rozpuszczalność wzrosła wraz ze wzrostem temperatury, rozpuszczalność zależy również od rodzaju substancji. Z podanej informacji wynika, że rozpuszczalność cukru jest lepsza od rozpuszczalności NaCl.