Odpowiedzi

2010-02-07T14:52:23+01:00
Poszukamy najpierw q:

7*q=-2 /:7
q=-2/7

3x+2* (-2/7)= 7 /*(-7/2)
3x+2= 7 /*(7/2)
3x+2= -24,5 /-2
3x= -26,5 /:3
x= -8 ⅚= -53/6

sprawdzenie:
3x+2= 3*(-53/6)+2= -24,5
-24,5*q=-24,5* (-2/7) = 7 (czyli 2 wyraz tego ciagu)

Pozdrawiam :)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T18:15:09+01:00
Liczby 3x+2; 7; -2; tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Wskaż liczbę x.

Ze wzoru na ciąg geometryczny b²=a*c, mamy:

7²=(3x+2)(-2)
49=-6x-4
53=-6x
x=-(53/6)
2010-02-07T20:22:32+01:00
(3x+2, 7, -2) - ciąg geometryczny

z własności ciągu geometrycznego:
7² = (-2)*(3x+2)
49 = -6x-4
6x = -53
x = -53/6