Proszę pomóżcie.! ; ((

Kamila i natalia ważą razem 92 kg. Kamila jest o 14 kilogramów cięższa od natalii. Ile waży Kamila , a ile Natalia?

Drugiego dnia uczestnicy dwudniowego rajdu rowerowego przejechali o 20 km mniej niz pierwszego dnia. Ile kilometrów przejechali każdego dnia, jeśli łączna trasa rajdu wynosiła 152 km?

+ WAŻNE.! Pani od matematyki powiedziała, ze mamy to rozwiazac za pomocą 'iksów' (niewiadomych).
Mam nadzieję ze podałam wszystkie potrzebne informacje.
Pozdrawiam.!
i czekam na szybkie rozwiązanie tych 2 zadań.. ; *
z góry dziękuję.

3

Odpowiedzi

2010-02-07T15:35:40+01:00
Zadanie 1.
waga Natalii - x
waga Kamili - x+14
łączna waga - 92 kg

x+x+14 = 92
x+x = 92-14
2x = 78 /:2
x = 39 (kg)
39+14 = 53 (kg)

Odp: Natalia waży 39 kilogramów, a Kamila 53 kilogramy.

Zadanie 2.
trasa przejechana pierwszego dnia x
trasa przejechana drugiego dnia x-20
łączna trasa - 152 km

x+x-20 = 152
x+x = 152+20
2x = 172
x = 86 (km)
86-20 = 66 (km)

Odp: Pierwszego dnia przejechali 86 kilometrów, a dnia drugiego 66 kilometrów.

2010-02-07T15:48:12+01:00
92 kg -14kg=78kg
78kg:2=39kg- waga natalii
39kg+14kg=53kg -waga kamilii
odp Natalia waży 39 kg a Kamila 53kg.
152km-20km=132km
132km:2=66km- drugi dzien rajdu
66km+20km=86km -pierwszy dzien rajdu
odp. 1 dnia rajdu rowerzysta przejechal 66km a 2 dnia rajdu przejechał 86km.
2010-02-07T15:48:23+01:00
Zad. 1
x - waga Natalii
x +14 - waga Kamili

x + x+14=92
2x=92-14
2x=78/:2
x=39

39+14=53
sprawdzenie 53 + 39=92
Odp. Natalia waży 39kg, a Kamila 53kg.

Zad.2
x - ilość km przejechanych pierwszego dnia
x-20 - ilość km przejechanych drugiego dnia

x + x-20 =152
2x=152+20
2x=172/:2
x=86

86-20= 66
sprawdzenie 66 + 86= 152
Odp. Pierwszego dnia przejechano 86km, a drugiego 66km.