1. Za każde bezbłędnie rozwiązane zadanie uczeń otrzymywał 10 punktów, ale tracił 5 punktów za każde źle rozwiązane zadanie. Po rozwiązaniu 20 zadań uczeń zgromadził 80 punktów. Ile zadań uczeń rozwiązał dobrze, a ile źle?

2. Kajakarz płynął 1 godzinę z prądem rzeki i 1,5 godziny pod prąd i przepłynał razem 24 km. Innego dnia ten sam kajakarz płynął 20 minut z prądem, a 1 godzinę pod prąd i przepłynął 12 km. Oblicz, z jaką prędkością płynął ten kajakarz na wodzie stojącej. Oblicz prędkość prądu rzeki.

2

Odpowiedzi

2010-02-07T14:57:26+01:00
1. Uczeń rozwiązał dobrze 12 zadań a źle 8 bo 12*10=120 ; 8*5=40 ; 120-40=80
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T15:12:17+01:00
Uczeń rozwiązał dobrze 12 zadań, a źle 8
1 1 1