Odpowiedzi

2009-10-08T19:42:57+02:00
Produkcja mleka rozpoczyna się w momencie, kiedy krowa pobiera pierwsze
porcje paszy. Już samo pobranie pokarmu przez zwierzę w znacznym stopniu decyduje o tym ile mleka będziemy mogli pozyskać. Pasza częściowo rozdrobniona w pysku trafia przez przełyk do żołądka. Żołądek krowy to najbardziej technologicznie rozwinięty organ przewodu pokarmowego. W nim rozpoczyna się nasza przygoda z mlekiem i to my decydujemy ile mleka z „żołądka „uda się pozyskać. Musimy więc tak prowadzić jego produkcję, aby mleka było jak najwięcej, a krowa była zdrowa. Żołądek krowy to organ czterokomorowy i ma za zadanie stworzyć idealne warunki dla rozwoju bakterii, pierwotniaków i drożdży. Jego największą część - żwacz możemy porównać do balonu z owocami i drożdżami w którym zachodzi fermentacja (wiadomo jaka). W żwaczu krowy również zachodzi fermentacja z tym tylko wyjątkiem, że ma na celu wytworzyć odpowiednie składniki przydatne do produkcji mleka
2009-10-08T19:45:41+02:00
Produkcja mleka rozpoczyna się w momencie, kiedy krowa pobiera pierwsze
porcje paszy. Już samo pobranie pokarmu przez zwierzę w znacznym stopniu decyduje o tym ile mleka będziemy mogli pozyskać. Pasza częściowo rozdrobniona w pysku trafia przez przełyk do żołądka. Żołądek krowy to najbardziej technologicznie rozwinięty organ przewodu pokarmowego. W nim rozpoczyna się nasza przygoda z mlekiem i to my decydujemy ile mleka z „żołądka „uda się pozyskać. Musimy więc tak prowadzić jego produkcję, aby mleka było jak najwięcej, a krowa była zdrowa. Żołądek krowy to organ czterokomorowy i ma za zadanie stworzyć idealne warunki dla rozwoju bakterii, pierwotniaków i drożdży. Jego największą część - żwacz możemy porównać do balonu z owocami i drożdżami w którym zachodzi fermentacja (wiadomo jaka). W żwaczu krowy również zachodzi fermentacja z tym tylko wyjątkiem, że ma na celu wytworzyć odpowiednie składniki przydatne do produkcji mleka.

49. Aby fermentacja w żwaczu przebiegała sprawnie musi on być cały czas wypełniony i zaopatrzony w składniki pokarmowe. Wszystkie pasze pochodzenia roślinnego są doskonałą pożywką dla rozwoju mikroorganizmów




2009-10-08T19:45:51+02:00
Ponieważ je trawę i pije mleko, w trawie jest wiele substancji które jej ciało przerabia na mleko :)