Witam.Mam zadanie na poziomie 2 gim.Treść zadania brzmi. Szkoła zakupiła pięć telewizorów za kwotę 7320zł cena jednego telewizora bez podatku VAT wynosi 1200 zł ile procent wynosi podatek VAT.Wynik proszę podać wraz z obliczeniami.Dziękuje za rozwiązanie

3

Odpowiedzi

2010-02-07T16:05:31+01:00
5*1200=6000
7320-6000=1320
1320 podzielic na 5= 264
Wiec podatek wynosi 20% ;)
2010-02-07T16:07:20+01:00
5 telewizorów - 7320zł
1 telewizor - x
x= 7320*1/5=1464zł

netto + VAT = brutto
1200zł + x= 1464
x=1464-1200
x=264zł
264/1200=0,22*100= 22%
2010-02-07T16:07:25+01:00
1200-cena jednego telewizora bez vat
1 telewizor - x
x= 7320*1/5=1464zł
1200zł + x= 1464
x=1464-1200
x=264zł
264/120*100%= 22%