Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-07T16:50:05+01:00
A)(x-2)-(2-x)=x-2-2+x=2x-4
b) (a+b)+(2a-b)-(a-2b)=a+b+2a-b-a+2b=2a-2b
c) (3x-y+1)-(x+y)+(y-x)=3x-y+1-x-y+y-x= x-y+1
d) -(2a/2 -3ab)-(2b-3a/2)+(-ab-b) =
-2a/2 +3ab-2b+3a/2-ab-b=
a/2+2ab-3b
mogłam sie gdzies pomylic w dodawaniu/odejmowaniu ;d
[chodzi tu glownie o opuszczenie nawiasow- gdy przed nawiasem masz "+" to przepisujesz wszystko z anwiasu bez zmiany znaku, a jesli masz "-" przed nawiasem to zmieniasz znak na przeciwny.a dodawac/odejmowac wyrazenia to chyba potrafisz:) ]
187 4 187