Odpowiedzi

2009-10-08T22:32:09+02:00
F(x) =(3-a)x+7 gdzie x=-7

f(x) = (3-a)(-7)+7
f(x) = -21+7a+7
f(x) = -14+7a
7a = 14/:7
a = 2
10 4 10
2009-10-08T22:38:37+02:00
Skorzystamy ze wzoru na miejsce zerowe funkcji liniowej

x0 = -b / a

x0 = -7

f(x)=(3-a)x+7

czyli a w naszym wzorze na miejsce zerowe a to (3-a) oraz b = -7

x0 = -7 / (3-a) tu musimy napisać założenie a jest różne (przekreślony znak równości) od 3

mnożymy obie strony równania przez (3-a) i mamy

(3-a) * x0 = -7

wstawiamy x0

(3-a) * -7 = -7

dzielimy obustronnie przez -7

3-a = 1

a = 2
4 4 4