Dział : Mnożenie sum algebraicznych przez jednomian
Wybiorę najlepszą odpowiedz !:)
Proszę aby zrobić całe działanie z obliczeniami .
2a(b-3)-2b(a-3)=

a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)=

5a(a-2)+2a(a+5)=

3(a+2b-3c)-2(a-2c)=

5(c-b)-(c+b)=

Tu trzeba zapisać w jak najprostszej postaci !

3(2x-1)+4(1-x)

2(7x+5) -6(x-2)

-2x(8-x)-5(x[do kwadratu] +3x)

5(3-2x)-(4x+6)*3

2

Odpowiedzi

2010-02-07T17:28:03+01:00
1.2ab-6a-2ab-6b=-6a-6b
2.=a2+ab+a2-ab+b2+ab=2a2+ab+b2
3.5a2-10a+2a2+10a=7a2
4.3a+6b-9c-2a+4c=a+6b-5c
5.5c-5b-c-b=4c-6b
Tu trzeba zapisać w jak najprostszej postaci
1.6x-3+4-4x=2x+1
2.14x+10-6x+12=8x+22
3.-16x+2xdo kwadratu-5xdo kwadratu-15x=-31x-3xdo kwadratu
4.15-10x-12x+18=-22x+33
Mam nadzieję, że pomogłam...........
Pozdrawiam....;)
2 5 2
2010-02-07T21:43:23+01:00
2a(b-3)-2b(a-3)= 2ab-6a-2ab+6b = -6a+6b

a(a+b)+a(a-b)+b(b+a)= a²+ab+a²-ab+b²+ab = 2a²+ab+b²

5a(a-2)+2a(a+5)= 5a²-10+2a²+10 = 7a²

3(a+2b-3c)-2(a-2c)= 3a+6b-9c-2a+4c = a+6b-5c

5(c-b)-(c+b)= 5c-5b-c-b = 4c-6b


3(2x-1)+4(1-x) = 6x-3+4-4x = 2x+1

2(7x+5) -6(x-2) = 14x+10-6x+12 = 8x+22

-2x(8-x)-5(x[do kwadratu] +3x) = -16x+2x²-5x²-15x = -31x-3x²

5(3-2x)-(4x+6)*3 = 15-10x-12x+18 = -22x+33
1 3 1