Rowerek dziecięcy kosztował pod koniec wakacji 580 zł . We wrześniu obniżono jego cenę o 10% , a w październiku o 20%. O ile złotych obniżono cenę rowerka we wrześniu , a o ile jeszcze w październiku ? Wyniki zaokrąglij do pełnej złotówki .

3

Odpowiedzi

2010-02-07T18:10:33+01:00
580zl * 10% = 58zl o tyle obnizono we wrzesniu

580zl-58zl=522zl i od tego 20 % = 104,4zl o tyle obnizono w pazdzierniku w zaokragleniu o 104zl

3 3 3
2010-02-07T18:14:56+01:00
580zl : 100=5,80zl x 10%=58zl 580zl-58zl=522zl <---wrzesień
522zl : 100=5,22 x 20%= 104,4zl 522zl-104zl= 418zl <---Październik

4 4 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T18:17:14+01:00
580zl - poczatkowa cena rowerka
10%- obnizka we wrzesniu
20%- obnizka w listopadzie
Ile wynosila obnizka we wrzesniu a ile w listopadzie

Wrzesien :
10% z 580zl= 10/100*580=58zl - obnizka w wrzesniu

580zl-58zl=522zl - cena rowerka we wrzesniu

Listopad
20% z 522= 20/100*522=104zl - obnizka w listopadzie

Odp.Obnizka rowerka we wrzesniu wynosila 58zl a w listopadzie 104zl.
6 3 6