Ania wraz z mamą przygotowała przetwory na zimę korzystając przepisów z książki kucharskiej. oto przepis:

1 Kompot z truskawek lub malin
Dojrzałe truskawki lub maliny przebrać i usunąć szypułki, następnie wsypać do słojów, potrząsając nimi w celu ściślejszego ułożenia owoców. Na każdy kg owoców przygotować syrop złożony z 0,4l wody i 0,4kg cukru. Wrzącym syropie napełnić słoje z ułożonymi owocami i natychmiast pasteryzować temperaturze 95stopni C przez 20min.
Oblicz stężenie roztworu cukru użytego do przygotowania kompotu. Pamiętaj, że 1l wody równa się 1dm sześć cienny, a gęstość wody wynosi 1g/cm sześć cienny.

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T23:26:46+01:00
Dane:
V=0,4l=0,4 dm3 (woda)=400cm3
m subs=0,4 kg
d=1 g/cm3
szukane:
c p=?
musimy obliczyć masę wody
d= m/V ___________m= d*V__________m=400g----m=0,4kg
następnie obliczamy m roztworu
m rozt= m cukru + m wody
m rozt=o,8 kg
korzystamy ze wzoru
cp=(m subs /m rozt ) *100%
c p= (0,4 kg :0,8 kg ) *100%
c p=50%
odp: otrzymany roztwór ma stężenie 50%.
13 3 13