Odpowiedzi

2010-02-07T18:27:42+01:00
A. (x-2)(3+x)=x do kwadratu -3x+2
3x+x²-6-2x=x²-3x+2
3x+x²-2x-x²+3x=2+6
4x=8 /:4
x=2

-4(x+1)+3x większe lub mniejsze od 8x+2
-4x-4+3x większe lub mniejsze od 8x+2
-4x+3x-8x większe lub mniejsze od 2+4
-9x większe lub mniejsze od 6 /(-9)
x mniejsze lub większe od -6/9
x mniejsze lub większe od -2/3
2010-02-07T18:28:45+01:00
A) mnozmy kazdy przez kazdy wyraz czyli
3x + x kwadrat - 6 - 2x= x kwadrat - 3x + 2,x na lewno przensmiy, zmieniajac znak czyli zostaje -2x=8 /;(-2) = -4

b) - 4 (x+1) + 3x ≥ 8x + 2
-4x - 4 + 3x ≥ 8x +2
-x-4≥8x +2
-9x≥ 6 /:(-9)
x≥ 6/9

Rysujesz os, zaznaczasz punkt 6/9 i od niego wszystko na lewo jet rozw nierówności