Odpowiedzi

2010-02-07T18:27:54+01:00
40*30*35/2=21000cm=21l
21/0,75=28 kubków
Najlepsza Odpowiedź!
  • Roma
  • Community Manager
2010-02-07T18:33:14+01:00
A - długość akwarium
b - szerokość akwarium
c - wysokość akwarium
V - objętość akwarium
v - pojemność kubka
a = 40 cm = 4 dm
b = 35 cm = 3,5 dm
c = 30 cm = 3 dm
v = 0,75 l
1 dm³ = 1 l
V = a*b*c
V = 4 * 3,5 * 3 = 42 dm³ = 42 l
½*V = ½ * 42 = 21 l
ilość kubków = ½*V : v = 21 : 0,75 = 28
Odp. Zbyszek aby napełnić akwarium do połowy musi wlać 28 kubków.
2010-02-07T18:35:16+01:00
Objetosc akwarium - 40cm * 35cm * 30cm = 42000 cm szesciennych = 42 l
polowa - 42 l : 2 = 21 l
1 kubek - 0,75 l
21 : 0,75 = 28
odp. Musi wlać 28 pełnych kubków.