Kierowca wyruszył z Gdańska o godzinie 6:15 i dotarł do Warszawy o 10:30. Przejechał w tym samym 360km. Wracając z Warszawy jechał o pół godziny dłużej. W którą stronę jechał z średnią większą prędkością i o ile większą?

2

Odpowiedzi

2010-02-07T19:31:10+01:00
Jak jechał tak ale z jaka prędkością to mi przykro nie wiem
2010-02-07T19:45:40+01:00
6:15-10:30->360km
Gdańsk-Warszawa->4godz. i 15min-> 4godz. i 15min. + 30min. = 4godz 45min.
Gdańsk-Warszawa
4godz i 15 min - 360km
1godz i 15 min.-> 9km
15 min to 1/4 godz, czyli:
25% z 9
0,25*9+2,25
9km-2,25km=6,75
Warszawa-Gdańsk
4 godz i 45min.-> 360km
1godz i 45min-> 9km
45min to 3/4 godz,czyli
75% z 9
0,75*9=6,75
9km-6,75=2,25km
Póznica
6,75km/h a 2,25km/h
Różnicą było 4,5km/h