1. 20% doby
2. co to za liczba której 25% jest równa 4.8:(-8)-12.8*jedna czwrarta
3. Po obniżce ceny o 30% kurtka kosztowała 140 zł ile kosztowała przed obniżką ?
4. Opłata za tel. wynosi 25 zł netto i wzrosła o 40% Ile zapłaci klijent jeśli do opłaty dodano podatek wat 22% ?
5. Ile miedzi należy stopić z 60 gram złota aby otrzymać stop próby 0,750?

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T21:58:10+01:00
1. 20% doby
20% = 0,2
0,2*24= 4,8h

3. Po obniżce ceny o 30% kurtka kosztowała 140 zł ile kosztowała przed obniżką ?
70%-140
100%-x
x=100*140/70
x= 200 zł - cena przed obniżką :)

4. Opłata za tel. wynosi 25 zł netto i wzrosła o 40% Ile zapłaci klijent jeśli do opłaty dodano podatek wat 22% ?
25-100%
x- 40%
x= 40*25/100
x= 10 zł - o tyle wzrosła cena za tel.
25+10 = 35
35- 100%
x-22 %
x= 22*35/100
x=7,7 - podatek VAT
35 + 7,7 = 42,7 zł
odp. Klient zapłaci za telefon 42,7 zł

Reszta w załączniku :) Pozdrawiam