Odpowiedzi

2010-02-07T20:22:25+01:00
=a+b-2a+b-a+2b=3b
minus przed nawiasem zmienia znak
1 4 1
2010-02-07T20:24:33+01:00
A) a+b-2a-b-a-2b = -2a-2b

Na początku musisz po prostu usunąć nawiasy, nie mnożysz nic w tym przykładach, więc normalnie zapisujesz tak samo jak masz tylko, że bez nawiasów, a później dodajesz/odejmujesz wyrażenia z 'a' do tych z 'a', a te z 'b' do 'b' i koniec ;))
1 5 1
2010-02-07T20:25:12+01:00
(a+b)-(2a-b)-(a-2b) = a + b - 2a - b - a - 2b = -2a -2b

To polega na tym że najpierw usuwasz nawiasy potem liczysz ile wychodzi a ile b
POdobnie jak są mnożenia czy dzielenia, ale wtedy nie mozna od razu usuwac nawiasow tylko najpierw pomnozyc np. 2a + 2*(a-b) = 2a + 2a - 2b = 4a - 2b
tu gdzie napisalam -2b to dlatego ze gdy mnozysz liczbe dodatnia (w tym przypadku 2) przez ujemną(czyli -b z nawiasu) wychodzi wynik ujemny.
(A jesli dwie dodatnie lub dwie ujemne mnozysz to wyni9k dodatni)!
1 5 1