Każdy z 6 tomów komiksu Janosik kosztował 12 zł. Przy zakupie kompletu komiksów (6 tomów) można skorzystać z rabatu, wtedy koszt kompletu stanowi 0,8 łącznego kosztu wszystkich tomów.Wyznacz kwotę rabatu, uzupełniając rozwiązanie.
Sposób I:
Koszt kompletu komiksów: .......zł ×6=.......zł
Koszt kompletu po rabacie: 0,....×.......=.........zł
Koszt rabatu: ........-.........=........zł
Sposób II:
Koszt kompletu komiksów: ........zł×6= .......zł
Jaką częścią starej ceny jest kwota obniżki? 1-.......=.....
Kwota obniżki: 0,......×......=......zł
Odp: Rabat wynosi ........zł.

2

Odpowiedzi

2010-02-07T21:10:28+01:00
Koszt kompletu komiksów: ...12..zł ×6=..72..zł
Koszt kompletu po rabacie: 0,8..×.12..=..9,6.zł
Koszt rabatu: .72...-.9,6..=..62,4..zł
4 1 4
2010-02-07T21:11:19+01:00
Sposób I:
Koszt kompletu komiksów: 12zł ×6=72zł
Koszt kompletu po rabacie: 0,8×72=57,6zł
Koszt rabatu: 72-57,6=14,4zł
Sposób II:
Koszt kompletu komiksów: 12zł×6= 72zł
Jaką częścią starej ceny jest kwota obniżki? 1-0,8=0,2
Kwota obniżki: 0,2×72=14,4zł
Odp: Rabat wynosi 14,4zł.

Życze powodzenia na przyszłość:)
4 5 4