Czynnikiami środowiska, niezbędnymi do życia roślinom, są:
a)sole mineralne, białka, cukry c)woda,tłuszcze, białka
b)woda, dwutlenek węgla, energia słoneczna d)tlen,sole mineralne i cukry
W łańcuchu pokarmowym mszyce->biedronka->żaba->bakterie
brakuje:
a)producentów
b)konsumentów Irzędu
c)Konsumentów II rzędu
d)reducentów

Nieprzepuszczalna dla gazów skóra, pokryta łuskami lub tarczkami, jest przystosowaniem gadów do życia w środowisku
a)wodnym
b)wodno-lądowym
c)lądowym
d)powietrznym

Rośliny światłolubne:
a)nie wytwarzają chlorofilu(zielonego barwnika)
b)występują w miejscach zacienionych
c) nie wytwarzają kwiatów
d)zwracają liście i kwiaty w kierunku światła

Stopniowe pojawianie się kolejnych grup organizmów na terenie dotychczas niezasiedlonym przez żadne organizmy, np. na skale litej, jest przykładem
a)synatropizacji ekologicznej
b)sukcesji ekologicznej
c)sukulencji ekologicznej
d)symbiozy ekologicznej

Do nieodnawialnych zasobów przyrody zalicza się:
a)węgiel i ropę naftową
b)rośliny i zwierzęta
c)wodę i powietrze
d)energię słoneczną i glebę

Do gazów cieplarnianych zalicza się:
a)dwutlenek węgla
b)tlenki azotu
c)węglowodany
d)wszystkie wymienione

Nadmierne stosowanie środków ochrony roślin i nawozów sztucznych:
a)powoduje wzrost urzyźnienia gleby
b)prowadzi do degradacji gleby
c)usprawnia naturalny obieg pierwiastków
d)zabezpiecza glebę przed erozją

W gospodarstwie ekologicznym:
a)nie stosuje się płodozmianu
b)nie używa się nawozów organicznych
c)wykorzystuje się konserwanty i ulepszacze
d)nie stosuje się pestycydów

Najwięcej parków narodowych znajduje się na terenie województwa:
a)wielkopolskiego
b)małopolskiego
c)warmińsko-mazurskiego
d)zachodniopomorskiego





Proszę o dobre odp. i to ma być na jutro do 10 najpóźniej daje najjjj ;)) <prosi>



2

Odpowiedzi

2010-02-07T22:28:44+01:00
1)b
2)a
3)c
4)d
5)b
6)a
7)d
8)a
9)d
10)c ale nie jestem pewien do końca
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-07T23:41:27+01:00
1a
2a
3a
4d
5b
6d
7a
8b
9d
10b
1 5 1