Odpowiedzi

  • kh24
  • Rozwiązujący
2009-10-09T15:00:49+02:00
Fermentacja - reakcja biochemiczna rozkładu związku organicznego zachodząca pod wpływem enzymów drobnoustrojowych.

Wyróżniamy Fermentajce:

- Alkoholowa - beztlenowy rozkład niektórych cukrów, na etanol i dwutlenek węgla; fermentacja alkoholowa jest wielostopniowa, zachodzi pod wpływem zespołu enzymów zwanych zymazą (wyst. w drożdżach). W skali przemysłowej surowcami fermentacji alkoholowej są polisacharydy: skrobia (ze zbóż, ziemniaków), celuloza (z drewna), sacharoza ( z buraków cukrowych), które ulegają wstępnie hydrolizie do cukrów prostych.

- Cytrynowa - beztlenowy, enzymatyczny rozklad, pod wpływem pleśni niektórych cukrów, na kwas cytrynowy.

- Masłowa - beztlenowy, enzymatyczny rozkład, pod wpływem bakterii niektórych cukrów, na kwas masłowy, dwutlenek węgla i wodór.

- Mlekowa - beztlenowy, enzymatyczny rozkład, pod wpływem tak zwanych bakterii mlekowych, niektórych cukrów, na kwas mlekowy.

- Octowa - proces utleniania etanoluna kwas octowy, katalizowany przez enzymy wytwarzane przez bakterie octowe.
73 4 73