Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T12:52:04+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Mg +2HNO3 ----> Mg(NO3)2 + H2(strzałką w górę)
Mg(0) + 2H(+) + 2NO3(-)--->Mg(2+) + 2NO3(-) + H2(0) (w nawiasach ind. górne)
Mg(0) + 2H(+)--->Mg(2+)+ H2(0)

Mg + H2SO4 ----> MgSO4 + H2(strzałką w górę)
Mg(0) + 2H(+) +SO4(2-)--->Mg(2+) + SO4(2-) + H2(0)
Mg(0) + 2H(+)--->Mg(2+)+ H2(0)
1 5 1