Odpowiedzi

2010-02-08T13:23:13+01:00
P: 2√2=√8
√8 = √4 * √2 = 2√2


lub √32=4√2
√32 = √16 * √2 = 4√2

lub 2√20+8= 4(2+√5)
2√20 + 8 = 2 *√5 *√4 + 8 = 2 *√5 * 2 + 8 = 4 (2 + √5)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T13:25:56+01:00
No np:
√8= √4*2 (pierwiastek ma być nad całym mnożeniem). Czyli rozkładamy 8 na takie liczby, by z jednej dało się wyciagnąć pierwiastek. I powstaje nam:
√4*√2=2√2


2√20+8= 4(2+√5) tu najpierw rozkładamy i potem wyciągamy wspólny czynnik przed nawias:
rozłóżmy sobie √20= √4*√5
a więc √20=2√5
2*2√5+8= 4√5+8= 4(√5+2) mnożymy, wyłaczamy 4 przed nawias i powstaje wynik.


Pozdrawiam :)
2010-02-08T13:30:14+01:00
Zależy czy chcesz techniczne wytłumaczenie czy bardziej sproszczone.
Popatrz przed ułamkiem jak masz liczbę założmy 2, musisz ją pomnożyć przez 2.np.
√8 = √4 * √2 = 2√2
I tak z każdym.
√32 = √16 * √2 = 4√2
Może ktoś inny Ci wytłumaczy ten sposób ze względu na to, iż trudno go
uprościć Ci bez komunikacji.
2√20 + 8 = 2 *√5 *√4 + 8 = 2 *√5 * 2 + 8 = 4 (2 + √5)