A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka...

Wez:
2/3 funta przesianej mąki.
1/4 funta cukru
2/5 funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20funta

b) Jeden funt to około 400 g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?


c) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?


POMÓŻCIE!!!!

2

Odpowiedzi

2010-02-08T14:18:08+01:00
A)2/3 funta przesianej mąki.
2/3* 400 g = 800/3 g ≈267g = 26,7 dag = 0,267 kg
1/4 funta cukru
1/4*400 g = 100 g = 10 dag = 0,1 kg
2/5 funta wiejskiego masła
2/5*400 = 160 g = 16dag = 0,16 kg
cały funt masy orzechowej
400 g = 40 dag = 0,4 kg
4/9 funta najlepszych konfitur
4/9*400 ≈ 178 g = 17,8 dag = 0,178 kg
3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20funta
1/20*400 = 20 g = 2 dag = 0,02 kg

b) Jeden funt to około 400 g.
Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?
maka = 26,7 dag
cukier = 10 dag
maki potrzeba więcej o 16,7 dag

c) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
wszystkie produkty ważą 1,125 kg
138 3 138
2010-02-08T14:20:45+01:00
A) 2/3+ 1/4+ 2/5+1+4/9+1/20= 120/180+45/180+72/180+1+80/180+9/180=1 326/180= 2 146/180= 2 73/90
b) mąka 2/3
cukier 1/4
2/3 x 400g= 800/3= 266,67 w przybliżeniu 267 g = 26.7 dag.
1/4 x 400g = 100 g = 10 dag.
26,7 - 10= 16,7dag
c) 2 73/90 x 400g= 253/90 x 400 g= 101200/90g= 1124g = 1,124 kg
102 3 102