Odpowiedzi

2010-02-08T14:31:26+01:00
I -irysy
K- krówki

I/2 + K/3 = 18
I/2 = 2K/3

K=18
4K/3= 24
W torebce zostały 24 cukierki.

Można też tak:
x - irysy
y - krówki
1/2x + 1/3y = 18 (tyle zniknęło z torebki)
1/2x = 2/3y (zostało tyle samo irysów, co krówek, została połowa irysów i 2/3 krówek)
2/3y + 1/3y = 18 (skoro 1/2x = 2/3y, to za 1/2x możemy podstawić 2/3y)
3/3y czyli 1y = 18
krówek mamy 18
18/3 = 6 (tyle to 1/3 krówek)
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
Były 24 irysy i 18 krówek = 42 cukierki
Sprawdzamy:
Zniknęła 1/2 irysów: 24/2 = 12
Zniknęła 1/3 krówek: 6
Zniknęło 18 cukierków: 12+6
42 - 12 - 6 = 42 - 18 = 24
1 3 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T14:33:11+01:00
I -irysy
K- krówki

I/2 + K/3 = 18
I/2 = 2K/3

K=18
4K/3= 24
W torebce zostały 24 cukierki.

Można też tak:
x - irysy
y - krówki
1/2x + 1/3y = 18 (tyle zniknęło z torebki)
1/2x = 2/3y (zostało tyle samo irysów, co krówek, została połowa irysów i 2/3 krówek)
2/3y + 1/3y = 18 (skoro 1/2x = 2/3y, to za 1/2x możemy podstawić 2/3y)
3/3y czyli 1y = 18
krówek mamy 18
18/3 = 6 (tyle to 1/3 krówek)
2/3y = 6*2 = 12
1/2x = 2/3y
1/2x = 12
x = 24
Były 24 irysy i 18 krówek = 42 cukierki
Sprawdzamy:
Zniknęła 1/2 irysów: 24/2 = 12
Zniknęła 1/3 krówek: 6
Zniknęło 18 cukierków: 12+6
42 - 12 - 6 = 42 - 18 = 24
1 5 1
2010-02-08T14:44:06+01:00
X- irysy
y- krówki
1/2x+1/3y=18
1/2x=2/3y /*2
x=4/3y
1/2*4/3y+1/3y=18
4/6y+2/6y=18
y=18
x=4/3*18
x=24


ile zostało?
x+y-18=24+18-18=24
Odp: Zostały 24
1 1 1