Rozwiąż równania :
a) -7(x+2)+4 = -3x
b) 1 - 2x+5/3 = 4
c) -4(1/2x-2)-4 = 2(-x+2)
d) x/2-x/9+1 = 1/6(x+6)
e) x-2/3-2x+1+x/6 = -1/2

* mam nadzieje, ze wiedzie o tym, ze przy znaku / - tzn. jest jak ułamek np . jedna trzecia 1/3 . To tak dla ścisłości . ;))
bede Wam bardzo wdzieczna. ;*

3

Odpowiedzi

2010-02-08T15:10:40+01:00
Rozwiąż równania :
a) -7(x+2)+4 = -3x
-7x -14 +4 = -3x
-7x +3x -10 = 0
-4x = 10
x = - 10/4
x = - 5/2
b) 1 - 2x+5/3 = 4 /*3
3 - 6x +5 = 12
-6x + 8 = 12
-6x = 12-8
-6x = 4
x = - 4/6
x = - 2/3

c) -4(1/2x-2)-4 = 2(-x+2)
- 2x + 8 -4 = -2x +4
-2x +4 = -2x +4
-2x + 2x = 4 -4
0 = 0
istnieje nieskończenie wiele rozwiazań


d) x/2-x/9+1 = 1/6(x+6) /*18
9x - 2x + 18 = 3(x +6)
7x +18 = 3x + 18
7x -3x = 18 -18
4x = 0
x = 0

e) x-2/3-2x+1+x/6 = -1/2 /*6
6x -4 - 12x + 6 + x = - 3
-5x + 2 = -3
-5x = -3 -2
-5x = -5
x = (-5) : (-5)
x = 1
2010-02-08T15:21:39+01:00
A)-7x-14+4=-3x
-10=4x /podzielić przez 4
x=-5/2
b)1+5/3-4=2x
-4/3=2x /podzielić przez 2
x=-2/3
c)-2x+8-4=-2x+4
-2x+2x=4-4
0=0 równanie nieoznaczone
d)pomnożyć działanie razy 18; później:
9x-2x+18=3x+18
7x-3x=18-18
4x=0 /podzielić przez 4
x=0
e)pomnożyć działanie razy 6; później:
6x-4-12x+6+x=-3
-5x=-5 /podzielić przez -5
x=1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T15:24:48+01:00
A) -7(x+2)+4 = -3x
-7x+(-14)+4=-3x
-7x-14+4=-3x
-7x-10=-3x |+10
-7x=-3x+10 |+3x
-4x=10 |:(-4)
x=-2,5

b) 1 - 2x+5/3 = 4 |-1
-2x+5/3=3 |-(5/3)
-2x=4/3 |:(-2)
x=4/3 * -1/2
x=-2/3

c) -4(1/2x-2)-4 = 2(-x+2)
-2x+8-4=-2x+4
-2x+4=-2x+4 |+(-2x)
4=-4x+4 |-4
0=4x |:4
0=x

d) x/2-x/9+1 = 1/6(x+6)
x/2-x/9+1 = 1/6x+1 |- x/2
-x/9+1 = 1/6x+1-x/2 |+(-x/9)
1 = 1/6x+1-x/2 -x/9 | -1
0=1/6x-x/2 -x/9

e) x-2/3-2x+1+x/6 = -1/2
x-2/3+1+x/6=-1,2
x+1/3+x/6=-1,2 | -1/3
x+x:6=-1i8/15 |*6
2x=46/5 |:2
x=4,6
1 5 1