Odpowiedzi

2010-02-08T17:02:15+01:00
Liczby
x y z
1 2 3
pierwszą liczbą jest x
drugą niech będzie y
trzecią nazwijmy z
W tekście zadanie pisze że druga liczba jest równa tyle co 3 razy pierwsza liczba czyli druga liczba y = 3 × x - pierwsze działanie to nasza liczba y czyli ta druga ,

zabieramy się za trzecią , i wiemy tekstu że jest ona o 1 mniejsza od drugiej czyli y , więc : z ( ta trzecia liczba) = 3x (to ta y ) - 1 ( bo tak pisze w treści zadania)
podsumowując :

y = 3x
z= 3x-1
a x = x :)

Jedziemy , trzeba nam ułożyć równanie dzięki któremu obliczymy ,te liczby , wiemy że wynik to 23 + x ( wynik jest o 23 większy od pierwszej liczby czyli x , po prostu 23 +x )
Jeśli mamy liczby , mamy wynik to możemy dodawać :

3x + 3x-1 + x =23 + x
6x-1+x=23+x
Przenosimy x i -1 na odpowiednie strony.
6x+x-x=23+1
6x=24
x=4 - znamy pierwszą liczbę , a teraz wystarczy podstawić ją do naszych liczb y i z więc tak jak wcześniej pisaliśmy:
y=3x podstawmy za x 4
y=3*4=12
Brawo mamy druga liczbę , teraz czas na z :)
z=3x -1 bo tak ustaliliśmy z treści zadania :]
z=3*4 - 1
z=12-1
z=11


x=4
y=12
z=11 Myślę że teraz jaśniej :)

A po drugie droga Aniu bo chyba to czytasz lub kolega przekaże wynik jest o 23 większy od pierwszej z liczb czyli 23 +4 = 27
a x +y + z = 23 + x
4 + 12 + 11 = 23 +4
27 = 27 L=P
1 5 1