Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T17:51:56+01:00
W jamie ustnej wydziela się enzym - AMYLAZA ŚLINOWA/PTIALINA. Następuje początek trawienia cukrów (węglowodanów). Następnie w żołądku wydziela się PEPSYNA uaktywniona przez kwas solny. To jest początek trawienia białek. Z dwunastnicy uchodzą przewody wątroby, którymi spływa żółć ułatwiająca trawienie tłuszczów. Do dwunastnicy uchodzą również przewody z trzustki. Trzustka produkuje sok trzustkowy zawierający 3 enzymy: TRYPSYNĘ - trawi białko, LIPAZĘ - trawi tłuszcze, AMYLAZĘ TRZUSTKOWĄ - trawi cukry).

Produktem końcowym jest tzw mleczko pokarmowe...
tj. węglowodany -> rozkładają się na cukry proste
tłuszcze -> na glicerol + kwasy tłuszczowe
białka -> na aminokwasy
( cukry proste, glicerol + kwasy tłuszczowe i aminokwasy to składniki mleczka pokarmowego).

:))
2010-02-08T17:59:56+01:00
Wstępne trawienie skrobii występuje w jamie ustej. zapoczątkowuje je amelaza ślinowa(ptialina).
kwas solny znajduje się w żołądku w skład kwasu wchodzą:
- enzymy trawienne:
-PODPUSZCZKA- ścina białko zawarte w mleku
-PEPSYNA- rozrywa długie łańcuchy białek
kwas solny zapewnia kwaśne pH(1,5-2). kwas solny ma działanie bakteriobójcze.
rola żółci:
żółć nie jest enzymem, powoduję ona emulgację tłuszczów, czyli rozbijanie dużych kropel tłuszczu na mniejsze kuleczki ułatwiając ich trawienie. żółć produkowana jest w wątrobie a przechowywana w woreczku żółciowym.
czyli wstępne trawienie występuje również w żołądku.;)
mam nadzieję że pomogłam:P