9.Oblicz wartość wyrażenia.

a) 4 * (-0,5)do potęgi 2 + 6 * (-2/3) do potęgi 2 = ....

d) ( 4 * 3/2 (podnosimy do potęgi mianownik czyli 2) - 2/3 ( podnosimy do potęgi licznik czyli 2) : 2,2 ;d

jak coś to jest zadanie z pod. do gimnazjum ! zadanie 9/133
tylko nie podowajcie wyniku tylko od razu całe rozwiązanie
Prosze o szybką odpowiedź .

1

Odpowiedzi

2010-02-09T10:46:51+01:00

a) 4 * (-0,5)² + 6 * (-2/3) ²=
4*(-1/2)²+6*(-2/3)²=
4*1/4+6*4/9=
1+8/3=1+2i2/3=3i2/3

d) (4 * 3/2 ² - 2²/3 ) : 2,2 =
(4*3/4-4/3):22/10=
(3-1i1/3):11/5=
1i2/3:11/5=
5/3*5/11=
25/33
5 3 5