Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-02-08T18:14:26+01:00
A ) 5x+(2x-7)-9x-(-3x+8)+20-8x =5x+2x-7-9x+3x-8+20-8x=-9x+5

b ) -5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y)=-5x-2y-4x-7x+8y-x+2-6y=-17x+2

c ) -9z-(4-3z)-8y-(-7z+8y)+(-2y-7) = -9z-4+3z-8y+7z-8y-2y-7=z-11-18y
2010-02-08T18:16:08+01:00
A) 5x+(2x-7)-9x-(-3x+8)+20-8x =5x-2x-7-9x+3x-8+20-8x=-11x+5
b ) -5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y)=-5x-2y+4x-7x+8y-x+2-6y=-9x+2
c ) -9z-(4-3z)-8y-(-7z+8y)+(-2y-7) =-9z-4+3z-8y+7z-8y-2y-7=z-11-18y
2010-02-08T18:16:29+01:00
Więc tak, najpierw musisz policzyć X i Z, dodajesz je lub odejmujesz.
Przykład:
6x-2y+-2x+-4y= Dodajesz 6x z -2x, lecz nie dodajesz, tylko odejmujesz. To będzie 4x.
Powinieneś pomyśleć sam jak pomogłem to dobrze :)

Choć...
a) 5x+(2x-7)-9x-(-3x+8)+20-8x =5x-2x-7-9x+3x-8+20-8x=-11x-19


b ) -5x+(-2y+4x)-(7x-8y)-x+(2-6y)=-5x-2y+4x-7x+8y-x+2-6y=-9x+2


c ) -9z-(4-3z)-8y-(-7z+8y)+(-2y-7) =-9z-4+3z-8y+7z-8y-2y-7=z-11-18y