Odpowiedzi

2010-02-08T18:12:06+01:00
2 x - 5 = 17
2x = 17 + 5
2x+22 /2
x=11

4 x - 9 = x + 12
4x-x = 12 +9
3x = 21 / 3
x = 7

5 x - 12 = 3 x + 4
5x-3x = 16
2x = 16 / 2
x = 8

6 x - 18 = 2 x + 2
6x -2x = 2+18
4x = 20
x=5

5 x - 12 = 4 + 4 x
5x-4x=16
x=16

9 x - 8 = 3 x + 2
6x=10 / 6
x = 10/6
x= 5/3

10 x - 4 = 5 x + 8
5x = 12 / 5
x = 2 2/5

2 x - 2 = ( - 12 ) + 18
2x - 2 = 6
2x = 8 / 2
x= 4
1 1 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T18:26:41+01:00
2 x - 5 = 17
2x=5+17
2x= 22/2
x=11
jest taki wynik ponieważ -5 przerzucasz na drugą stronę i "kasuje" się ten minus a potem dzielisz to przez to co masz przy x czyli 2:)

4 x - 9 = x + 12
4x-x=9+12
3x=21/3
x=7
tutaj trzeba było przenieść x na jedną stronę a liczy się na drugiej i obliczasz tak samo jak u góry:)

5 x - 12 = 3 x + 4
5x-3x=12+4
2x=16/2
x=8
tutaj przenosisz 3x na drugą stronę a więc że był znak plus przed 3x zmieniasz na -3x

6 x - 18 = 2 x + 2
6x-2x=18+2
4x=20/4
x=5
i tak samo jak wcześniej 18 przenosisz i zmieniasz znak i 2x przenosisz i również zmieniasz znak:)

5 x - 12 = 4 + 4 x
5x-4x= 12+4
x=16
również zmiana znaków;) z -12 na 12 i +4x na -4x

9 x - 8 = 3 x + 2
9x-3x= 8+2
6x=10/6
x=1,6

10 x - 4 = 5 x + 8
10x-5x=4+8
5x=12/5
x=2,4

2 x - 2 = ( - 12 ) + 18
2x=8/2
x=4
tutaj -12+18 wychodzi 6 ponieważ od większej liczby odejmujesz mniejszą. Ja się uczyłam tego tak:D 18 ma więcej plusów niż 12 minusów i dlatego od 18 odejmuję 12:D
2 3 2