Odpowiedzi

2010-02-08T18:51:28+01:00
Nie dałbyś rady dać czytelniejszego foto bo z tego nic nie da się odszyfrować =/
2010-02-08T18:57:14+01:00
3.
a)
x² - x = 7² - 7 = 49 - 7 = 42

b)
a² - 3a = (-4)² - (-12) = 16 + 12 = 28

c)
1+x(x+4) = 1 + [-11(-11+4)] = 1 + (-11 * -7) = 1 + 77 = 78

d)
x - 2y = 1 - [2*(-1)] = 1 - (-2) = 1 + 2 = 3

5.
a) tak, prawdziwe, bo każdą liczbę, którą podstawiłbyś pod a, nawet dodatnią, którą podniesiesz do kwadratu będzie dodatnia, bo z działań skróconego mnożenia 2a zawsze będzie mniejsze niż a², a a² zawsze będzie dodatnią liczbą.

b) Tutaj jest inaczej, bo jeżeli za a podstawisz -1, to w rezultacie wynik wyjdzie Ci 0, więc nie każda podstawiona liczba sprawi, ze wynik będzie dodatni.