Odpowiedzi

2010-02-08T20:06:53+01:00
0,8-9/12=
Wojtek wazyl ........ kg.
2010-02-08T20:09:37+01:00
1 kwintal= 100 kg

Tata Wojtka - 0,8 kwintali czyli 0,8 * 100= 80
Tata Wojtka waży 80 kg.

9/12*100= 75
Wojtek ważył o 75 kg mniej.

80 kg- 75kg= 5 kg

ODP: Wojtek ważył 5kg.
2010-02-08T20:17:54+01:00
0,8 q = 0,8 *100 kg = 80 kg
9/12 = 3/4 = 0,75
0,75 *100 kg = 75 kg
80 kg - 75 kg = 5 kg
Odp.Wojtek ważył 5 kg.