W biegu na 100 metrów startuje 125 zawodników. Bieżnia ma 5 torów i tylko zwycięzca każdego biegu przechodzi do następnej rundy, a wszyscy pozostali odpadają z konkurencji. Oblicz najmniejszą liczbę biegów potrzebnych do wyłonienia zwycięzcy.

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T20:40:21+01:00
Pierwsza tura zawodów
125/5 = 25 biegów - tylu zawodników przechodzi do tury II
tura II
25/5 = 5 biegów - tylu zawodników przechodzi do III tury
5/5 =1 bieg - i to jest zwycięzca zawodów
Liczba biegów:
25 + 5 + 1 = 31
1 5 1
2010-02-08T20:42:08+01:00
30 biegów będzie
125:5 =25
25:5=5
25+5=30
:)
3 1 3
2010-02-08T20:43:24+01:00
125:5 =25
25:5=5
5:5=1
25+5+1=31
2 3 2