W dniu umończenia 2 lat piotruś ważył 13.2 kg przez kolejne 3 lata jego waga wzrastała średnio o 0,15 kg miesięcznie potem w ciągu każdego roku jego waga wzrastała o 10% więcej niż w roku poprzednim jaką wagę miał chłopiec w wieku 10 lat

odp to30,7kg

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T21:06:09+01:00
0,15 * 12=1,8
1,8*3=4,8
13,2+4,8=18kg - po 3 latach (czyli ma juz 5 lat )

6lat:
18* 10% = 1,8

18+1,8= 19,8kg

7lat
19,8*10%=1,98kg
19,8+1,98=21,78

8lat:
21,78*10%=2,178
21,78+2,178= 23,958kg

9lat:
23,958*10%=2,3958
23,958+2,3958=26,3538kg

10lat:
26,3538*10%=2,63538kg
26,3538+2,63538= 28,98918kg
2010-02-08T21:09:29+01:00
13.2+(12x0,15)=13.2+1.8=15
15-100%
1,5-10%
1.5x12=18
1.8x12=21,6
2010-02-08T21:15:08+01:00
2 lata- 13,2 kg
5 lat - 13,2 + (3 razy12razy 0,15 )= 13,2+ 5.4 = 18.6

6 lat
18, 6kg - 100%
x kg - 100 + 10 %

x= (110 razy 18,6 ) : 100 = 20,46 kg

7lat
20,46 kg - 100%
x kg - 100 + 10 %

x= (110 razy 20,46 ) : 100 = 22.506

8lat
22.506 - 100%
x kg - 100 + 10 %

x= (110 razy22.506 ) : 100 ~ 24, 8

9 lat
24, 8- 100%
x kg - 100 + 10 %

x= (110 razy 24, 8) : 100 = 27, 28

10 lat
27, 28- 100%
x kg - 100 + 10 %

x= (110 razy27, 28 ) : 100 = 30, 008