Odpowiedzi

2010-02-08T21:22:30+01:00
Tg α = 3
tgα = sinα/cosα
3 = sinα/cosα
sinα = 3 cosα
sinα²+ cosα² = 1
(3cosα)² + cosα² = 1
9cosα² + cosα² = 1
10cosα² = 1 /:10
cosα² = 1/10
cosα = √1/10
cosα = √10/10


sin α= 3 cosα
sinα = 3 * √10/10 = 3√10/10
3 3 3
2010-02-08T21:35:24+01:00
Tg alfa=3 a-zamiast alfa

tg=sin a/cos a
z jedynki trygonometrycznej zamienimy cos a na sin a
sin2 a +cos2 a=1
cos2 a=1-sin2 a
cos a=pierwiastek z 1-sin2 a
tg a= sin a / pierw z 1- sin2 a
3= sin a /pierw z 1-sin2 a
sin a=3 *pier z 1- sin2 a /() obie strony do kwadratu
sin2 a =9(1-sin2 a)
sin2 a=9 -9 sin2 a /+9sin2 a
10 sin2 a=9 /:10
sin2 a= 9/10
sin a= pierw z 9/10
sin a=3/pierw z 10
sin a=3 pierw z 10/10
z 1 obliczamy cos a
cos2 a=1- 9/10
cos2 a=1/10
cos a=1/pierw z 10
cos a=piew z 10/10
3 4 3