Odpowiedzi

2010-02-08T21:52:39+01:00
3x-y=5
5x-y=-7

y=3x-5
5x-(3x-5)=-7

y=3x-5
5x-3x=-7-5

y=3*(-6)-5
x=-6

x=-6
y=-23
1 5 1
2010-02-08T21:53:50+01:00
3x - y = 5
5x-y=-7
z pierwszego rownania wyliczamy y:
-y=5-3x /:(-1)
y=3x-5
podstawiamy do drugiego:
5x-(3x-5)= -7
5x-3x+5= -7
2x+5= -7 /-5
2x= -12 /:2
x=-6
y=-23


Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-08T21:54:04+01:00
3x - y = 5
5x - y = -7

z pierwszego równia wyznaczamy y

-y= 5 - 3x

wstawiamy to do drugiego równania

5x +5 - 3x = -7
2x = -7 - 5
2x = -12
x= -6

-y= 5 - 3x
-y = 5 -3*(-6)
-y= 5+18
-y = 23
y=-23

x= -6
y= -23
1 5 1