Odpowiedzi

2010-02-09T09:02:48+01:00
-4² : 2² + √4-1,75=16:4+2-1,75=4+2-1,75=6-1,75=4,25
chyba że tak
-4² : 2² + √(4-1,75)=16:4+√2,25=4+1,5=5,5
inaczej nie wyjdzie
2010-02-09T09:04:06+01:00
Moim zdaniem to jakis nie halo ten przykład.. wiesz co może źle coś przeczytałas.


No bo tak:
-4²= 16
2²=4
√4=2
więc:
(-4² : 2²) + √4-1,75= 4 + 2 - 1,75= 4,25
Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T09:08:08+01:00
-4²:2²+√4-1,75=-16:4+√2,25=-4+1,5=-2,5

bo jak rozumiem to pod pierwiastkiem jest 4-1,75?Bo tak wychodzi

widzę że inni źle rozwiązują bo tam jest -4² i to jest -16
a nie (-4)²=16