Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-02-09T10:45:02+01:00
24h x 60min x 60s = 86400s
86400 / 5 = 17280kropel
17280 / 40 = 432
432 x 10 = 4320ml
4320 / 1000 = 4,32l
2010-02-09T10:46:27+01:00
1 doba to 24h po 60min=1440min po 60 sek=86400 sek
Co 5 sek 1 kropla=86400:5=17280 kropli
40 kropli to 10 ml=17280:40*10=4320ml
1l to 1000ml=4320:1000=4,32l
Odp: W czsie 1 doby wycieknie 4,32 litra wody.
2010-02-09T10:51:35+01:00
1doba=24godz=1.440min=14.400sek

14.400:5=2.880

odp:Wciągu jednej doby wycieknie 2l 880 ml wody.