Odpowiedzi

2010-02-09T13:38:08+01:00
X - wiek Adama
y - wiek Tomka

wiemy, że x>y
x jest większy o ileś... to ileś oznaczmy r:

x=y+r

lecimy:
"kiedy osiagniesz moj wiek bedziemy mieli lacznie 112lat" - musi minąć dokładnie r lat by tak się stało:
x+r + y+r = 112

oraz:
"Mam 3 razy wiecej lat niz Ty miales wtedy kiedy ja mialem tyle lat ile masz teraz" - Adam mówi o przeszłości z przed r lat
x-r - wiek Adam wtedy
x-r-r - wiek Tomka wtedy (bo zawsze ich różniło "r")
x=3*(x-r-r)

mamy dwa równania:
x+r + y+r = 112
x=3*(x-r-r)

x+2r+y=112
x=3x-6r

x+2r+y=112
2x=6r

ale wiemy, że różni ich r lat:
x=y+r

(y+r)+2r+y=112
2(y+r)=6r

3r+2y=112
2r+2y=6r

3r+2y=112
2y=4r

wstawiamy 2y=4r do pierwszego równania:
3r+2y=112
3r+4r=112
7r=112
r=16

różni ich 16 lat... liczymy wiek Tomka:
2y=4r
2y=4*16
2y=64 |:2
y=32

Tomek ma 32 lata. Adam jest starszy o "r" lat więc o 16 lat
x=32+16=48

Adam ma 48 lat, Tomek 32. Sprawdźmy:

Kiedy Tomek osiągnie 48lat to Adam będzie miał 64:
64+48=112
więc jest dobrze.
1 5 1