Odpowiedzi

2009-10-10T18:58:37+02:00
X - waga bańki
y - waga "środka" bańki

x + y = 1450 [g]
x + 1/2y = 850 [g]

x = 1450 - y
x = 850 - 1/2y

1450 - y = 850 - 1/2y

y - 1/2y = 1450 - 850

1/2y = 600

y = 1200

x = 1450 - 1200

x = 250 [g]
;)
2009-10-10T19:02:32+02:00
45 dag = 1450g
0,85kg = 850g
najprosciej to bedzie tak :
1450g - 850g = 600g - tyle g wazy polowa mleka bez banki
850g - 600g = 250g = tyle wazy banka
600g * 2 = 1400g - tyle wazy pelna banka z mlekiem bez banki
1400g + 250g = 1650g - upewnienie
2009-10-10T19:47:13+02:00
0,85x2=1,7 kg tyle wazy cała bańka napełniona mlekiem
1,7-1,45=0,25 tyle waży sama bańka
1 5 1