Błagam!! mam 2 zad tekstowe!

1. Tłuszcz składa się z węgla, wodoru i tlenu w stosunku wagowym 19:3:3. Ile węgla, wodoru i tlenu znajduję się w 12,25 kg tłuszczu?

2. Pierwszy wyruszył w drogę o godz. 15.00. Za nim o godz. 17.30 wyjechał rowerzysta z prędkością 16km/h . Rowerzysta dogonił pieszego o godz. 20.00. Z jaką prędkością szedł pieszy?

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T15:12:14+01:00
Zad.1]
19x+3x+3x=12,25kg
25x=12,25kg
x=12,25:25
x=0,49

węgiel:0,49×19=9,31kg
wodór:0,49×3=1,47kg
tlen:0,49×3=1,47kg

spr. 9,31+1,47+1,47=12,25kg
zad.2]
czas jazdy=od 20 do 17,30=2,5godz.
t=2,5h
v=16km/h

s=vt=2,5×16=40km

czas przejścia pieszego :od 15 do 20=5h
v=s:t
v=40:5
v=8
odp. pieszy dreptał z prędkością 8km/h
1 5 1
2010-02-09T15:13:50+01:00
19x+3x+3x=12,25kg
x=0,49 kg
Węgiel 19x czyli: 19*0,49=9,31 kg
Wodór 3x czyli: 3*0,49=1,47 kg
Tlen 3x czyli: 3*0,49=1,47 kg


S(rowerzysty) = 16km/h * 2,5h=40km
V(pieszego)=40km : 5 h = 8 km/h