1) Na zajecia karate zapisało sie 3 razy wiecej chlopcow niz dziewczat. Dzisiaj było 35 osób, a jedna osoba była nieobecna. Ilu chłopców zapisało się na zajęcia karate?

2)Znajdz dwie kolejne liczby naturalne, których suma jest równa 71

3)Jakim procentem liczby 28 jest 7 ?

4) Dopisując zero na końcu pewnej liczby naturalnej, powiekszymy ją o 504. Jaka to liczba?

3

Odpowiedzi

2010-02-09T15:12:11+01:00
1. x- liczba zapisanych dziewcząt
3x- liczba zapisanych chłopców

35+1= 36 ( łączna liczba zapisanych osób)

x+3x=36
4x=36 /:4
x= 9

3 * 9= 27

spr.
27:9=3
27+9=36

Na zajecia zapisało się 27 chłopców i 9 dziewcząt.

2. Np. 35 i 36
3. 7/28 * 100%= 700/28 =25%
4. 56
bo 560-504= 56


Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-09T15:12:23+01:00
Zad.1
chłopcy-3x
dziewczyny-x
3x+x=35+1
4x=36 |/4
x=9
chłopcy-27
dziewczyny-9

zad.2
x+x+1=71 |-1
2x=70 |/2
x=35

35+1=6=36
Szukane liczby to 35 i 36.

zad.3
28x=7 |/28
x=0,25

0,25=25%

zad.4
10x=x+504 |-x
9x=504 |/9
x=56

Odp.: To liczba 56
1 5 1
2010-02-09T15:15:50+01:00
1)
x- liczba dziewcząt
3x - liczba chłopców
3x+x=35+1
4x=36 /:4
x=9
3*9=21
Odp: na zajęcia zapisało się 21 chłopców

2)
x - piewsza liczba naruralna
x+1 - druga liczba naturalna
x+x+1=71
2x=71-1
2x=70 /:2
x=35
x+1= 36
Odp: te liczby to 35 i 36

3)
7/28 × 100% = 0,25 × 100% = 25%
Odp: liczba 7 stanowi 25% liczby 28