Produkty
⅔ funta przesianej mąki
¼ funta cukru
⅖ funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
Cztery Dziewiąte funta najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niż Jedną Dwudziestą

A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do placka?
B)Jeden funt to około 400g.Czego potrzeba więcej do zrobienia placka:mąki czy cukru?O ile dekagramów więcej?
C)Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty ???

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-02-11T13:18:48+01:00
C)
Produkty na placek

⅔*400≈270 gram przesianej mąki

¼*400=100 gram cukru

⅖*400=160 gram wiejskiego masła

Produkty na masę

1*400=400 gram masy orzechowej

⁴/₉*400≈180 gram najlepszych konfitur

¹/₂₀*400=20 gram żółtek


270+100+160+400+180+20≈1130gram≈1,13 kg

Odp: wszystkie produkty ważą około 1,13 kg.

B)

⅔*400≈270 gram przesianej mąki > ¼*400=100 gram cukru

270-100=170=17 dekagram

Odp: Do zrobienia placka potrzeba o 17 dekagram więcej przesianej mąki niż cukru.

A)

⅔+¼+⅖=40/60+15/60+24/60=79/60=1,19/60 funta

Odp: Wszystkie produkty potrzebne do placka ważą 1,19/60 funta.

Mam nadzieję na naj...:)

Zadanka są dobrze zrobione i z opisem.

4 1 4