Produkty
⅔ funta przesianej mąki
¼ funta cukru
⅖ funta wiejskiego masła
cały funt masy orzechowej
Cztery Dziewiąte funta najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niż Jedną Dwudziestą

A) W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową.
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do placka?
B)Jeden funt to około 400g.Czego potrzeba więcej do zrobienia placka:mąki czy cukru?O ile dekagramów więcej?
C)Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty ???

Proszę również o obliczenia !!!

1

Odpowiedzi

2010-02-11T13:58:16+01:00
A) 2/3 + 1/4 = 8/12 + 3/12 = 11/12

11/12 + 2/5 = 55/60 + 24/60 = 79/60 = 1 i 19/60

1 i 19/60 + 1 + 4/9 = 2 i 19/60 + 4/9 = 2 i 57/180 + 80/180 = 2 i 137/180

2 i 137/180 + 1/20 = 2 i 137/180 + 9/180 = 2 i 146/180

Odp: Wszystkie produkty ważą 2 i 146/180 funta

B) 2/3 x 400 = 800/3 = 266 i 2/3 (Mąka)
1/4 x 400 = 400/4 = 100 (cukier)

266 i 2/3 - 100 = 166 i 2/3 166 i 2/3g = 16 i 2/3 dag

Odp:Mąki jest więcej od cukru o 16 i 2/3 dag

C) 2 i 146/180 x 400 = 506/180 x 400 = 202400/180 = 20240/18 = 1124 i 8/18 = 1124 i 4/9 1124 i 4/9 = 1 i 112/900

Odp: Wszystkie produkty ważą 1 i 112/900 kg